Niedawno dyskutowałem z pewnym mężczyzną. Niestety nie czyta on książek, czasopism ani opracowań w Internecie poświęconych dietetyce. Zresztą wiedza większości ludzi na temat żywności jest ulotna, częściowa i często bazuje na sloganach, zasłyszanych informacjach, plotkach czy wręcz mitach. Gdzie występuje skrobia? Występuje w ziarniakach zbóż, [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
Zaburzenia erekcji (ED) definiuje się, jako uporczywą i / lub nawracającą niezdolność do osiągnięcia i / lub utrzymania erekcji prącia, wystarczającej do zadowalającego stosunku płciowego. Problem ten powszechnie występuje na całym świecie i jest silnie związany z chorobami towarzyszącymi związanymi z wiekiem. Stąd częstość ED prawdopodobnie [...]
Kwas foliowy należy do syntetycznych witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są stosowane w suplementacji sportowej, ale i nie tylko. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować tej witaminy, dlatego też dostarczenie jej z zewnątrz jest niezwykle ważne. Zbyt wysokie spożycie kwasu foliowego może maskować niedobory witaminy B12 Wynika to z [...]
[...] wapnia w kościach i magnezu. Wzmacnia działanie witaminy D3. Bor znajdziemy w suszonych śliwkach lub jako osobny suplement diety. Inozytol Podobnie jak bor, odpowiada za wchłanianie wapnia w kościach. Występuje w grejpfrucie, pomarańczach i suszonych śliwkach. Często stanowi składnik preparatów wieloskładnikowych na stawy. Arginina Poprzez [...]
[...] witamin czy też minerałów. Główną cechą jest to, że są to białka i węglowodany lekkostrawne. Ważne jest, aby gainer posiadał niewielki dodatek tłuszczów, który umożliwi wchłanianie witamin. Wykorzystać go można, jako opcję dodatkową w ciągu dnia lub jako awaryjną, gdy wypadnie nam jeden z posiłków, a nie mamy innej możliwości na jego [...]
[...] WPC 80 - klasyczny koncentrat białek serwatkowych - jest idealną opcją dla osób chcących wspomóc budowanie masy mięśniowej, ale i nie tylko. WPC jest szybkostrawne, a wchłanianie samego białka jest bardzo szybkie, stąd poziom aminokwasów w naszym ciele utrzymuje się na wysokim poziomie. Klasyczne białko zawiera 80% białek na 100 g [...]
Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]
Już od dłuższego czasu jogurty naturalne są zdecydowanie częściej wybierane przez konsumenta niż ich słodsi kuzyni – jogurty czy inne desery owocowe. Niestety należy też brać pod uwagę, że jogurty, jak wszystko inne, różnią się między sobą, a różnice bardzo często są olbrzymie. Należy też dodać, że sama obecność bakterii jogurtowych [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. W przeciwieństwie do węglowodanów i tłuszczu, białko nie jest głównym makroskładnikiem odżywczym, z którego organizm czerpie energię. Twoje ciało pobiera energię głównie z węglowodanów i tłuszczów, z wyjątkiem szczególnych okoliczności. Jednak [...]
[...] ekstrakt z czerwonego buraka W aspekcie przedtreningowym poza wspomnianą już betainą najcenniejsze dla sportowca wydają się azotany. Buraki są ich bogatym źródłem, a ich wchłanianie wynosi prawie 100%. Ekstrakty z buraka czerwonego z reguły zawierają bardzo dużą ich ilość, którą w inny sposób trudno byłoby spożyć wraz z pożywieniem. Ekstrakt [...]
[...] węglowodany, stosuj klasyczną dietę. Jednak wcale nie oznacza to z rezygnacji z tłuszczów. Pełnią one rozmaite funkcje budulcowe, energetyczne, mają wpływ na glikemię, wchłanianie niezbędnych witamin, wzrost mięśni, stabilność struktur komórkowych. Jeśli jesteś zwolennikiem diet niskowęglowodanowych, to bardzo dobrze - jednak na razie nie [...]
Żelazo jest minerałem, który musimy spożywać wraz z naszą dietą. Z tego powodu zalicza się żelazo do niezbędnych dla naszego organizmu mikroelementów. Kto szczególnie powinien uważać, aby spożywać odpowiednie ilości żelaza? Jeśli znajdujesz się wśród osób, które wymienię poniżej, musisz zachować szczególną uwagę przy konstruowaniu diety lub ew. [...]
O witaminie C najczęściej myślimy w aspekcie walki z przeziębieniami, czyli w okresie jesienno-zimowym. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć ci na to pytanie w tym artykule. Ochrona antyrodnikowa - działanie przeciwutleniające Gdy myślimy witamina C pierwszą myślą, która przychodzi nam do głowy, jest wspomaganie odporności w okresie [...]
Po treningu siłowym następuje kluczowy czas ważny dla odbudowy mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w [...]
Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu. Doustne [...]
[...] czynniki krzepnięcia IX: czynnik Christmasa i X: czynnik Stuarta-Prowera też są zależne od witaminy K), tłuszcze (pośrednio, gdyż witamina K wchłania się z tłuszczem. Złe wchłanianie witaminy K, np. przy niedrożności dróg żółciowych, ma wpływ na czynniki krzepnięcia: II, IX i X), wątroba (pośrednio; przy chorobach wątroby odnotowuje się spadek [...]
Dieta wegańska jest coraz popularniejsza. Wiele restauracji oferuje dania dla wegan, w sklepach znajdziemy dedykowane działy, a w Internecie mnóstwo inspiracji kulinarnych. Mimo to niektórzy nadal uważają, że "wegański" to skrót od "wegetariański" albo że bycie weganinem oznacza jedzenie tylko sałatek. Warto by było wyjaśnić niektóre kwestie. [...]
[...] kulturysty (nie zachodzi tam znaczące zmniejszanie się poziomu glikogenu mięśniowego). Należy pamiętać o tym, iż przez pierwsze kilkadziesiąt minut po zakończeniu treningu wchłanianie pokarmów może być upośledzone, tu swoje miejsce mają właśnie odżywki białkowe i węglowodanowe. Referencje: Brad Jon Schoenfeld,corresponding author1 Alan Aragon,2 [...]
Diuretyki należą do niesłychanie groźnych środków, jeśli są nadużywane, a tak właśnie dzieje się w kulturystyce. Te same problemy są związane z hormonem wzrostu, IGF-1, insuliną, beta-mimetykami, sterydami anaboliczno-androgennymi. W małych dawkach i w zastosowaniach leczniczych nie stanowią one zagrożenia dla życia. Tymczasem przedawkowywane [...]